Dijital Kale (Digital Fortress) – Dan Brown

Bu yazı spoiler içerebilir.

Ve nihayet, Dan Brown’un ilk kitabıyla karşınızdayız (ya da karşınızdayım, organizasyon havasına pek bürünmemek lazım :)). Nihayet diyorum çünkü hem benim bir miktar geç okumam hemde Dan Brown kitaplarının Türkçe’ye Da Vinci Şifresi ekseninde çevrilmesi kronolojik sırayı ister istemez bozuyor.

Dijital Kale temelde, NSA olarak anılan National Security Agency (Ulusal Güvenlik Teşkilatı) ve organizasyonun baş kriptografı Susan Fletcher üzerine kurulu bir roman. NSA’in teknik olarak ulusal güvenliği tehdit eden elektronik postaları okumak için kullandığı şifre kırma makinesi TRANSLTR, normalde dakikalar içerisinde kırdığı kodların aksine Dijital Kale isimli yeni, karmaşık bir şifreleme ile karşılaşır. NSA’in eski çalışanı Ensei Tankado tarafından kodlanan sistem, bireylerin elektronik postalarını korumayı hedeflemesinin yanında, kendisini de Dijital Kale sistemi ile korumakta ve Ensei Tankado’nun NSA’den istediği TRANSLTR’ın halka duyrulması şartının yerine getirilmemesi halinde yine Tankado tarafından ücretsiz olarak herkese sunulacağı ilan edilir. TRANSLTR’ın başa çıkamadığı böyle bir şifreleme sisteminin yaygın ve ücretsiz kullanımının ne demek olduğunu en iyi bilen kişi NSA başkan yardımcısı Komutan Trevor Strathmore’sa, Susan Fletcher’ı acil olarak ulaşarak kendisinden yardım ister.

Ensei Tankado’nun İspanya’da şüpheli ölümü üzerine başta NSA için bir sorun olduğu düşünülmese de, NDAKOTA takma adlı Ensei Tankado’nun yardımcısının kendisine bir şey olması halinde Dijital Kale’nin şifresini herkese vereceği haberi NSA için tekrar tehlike çanlarının çalmasına sebep olur ve Komutan Trevor Strathmore’un muhteşem(!) planı çerçevesinde konuyla yakından uzaktan alakası olmayan Susan Fletcher’ın nişanlısı David Becker kendini Ensei Tankado’nun eşyalarının peşinde, İspanya’da bulur. Bu noktadan sonra klasik Dan Brown aksiyonuyla geçen kitap, meşhur tel çerçeve gözlüklü kiralık katil Hulohot’un David Backer’ı takibi, NSA’ın problemli çalışanı Greg Hale ve Trevor Strathmore-Susan Fletcher arasında yaşananlar gibi detaylara iner. TRANSLTR’ın ve dolayısıyla NSA’in içerisine düştüğü durum, NDAKOTA’nın gerçek kimliği, David Backer’ın akıbeti ve Dijital Kale’nin bir koruma programından farklı bir misyonu olması kitabın aydınlanması gereken ve direk spoiler sayılan sırları arasında iken, NSA başkanı Leland Fontaine, Fontaine’nin analisti Midge Milken, Fontaine’in kişisel asistanı Chad Brinkerhoff, sistem güvenlik uzmanı Jabba ve teknisyen Phil Chartrukian da diğer öznelerimizdir.

Başta da dediğim gibi Dan Brown serisinin Türkçe’ye Da Vinci Şifresi ile çevrilmeye başlanması Dan Brown kitaplarının üzerindeki baskıyı arttırıyor ve bu yüzden ilk kitaba dönmek, Dijital Kale’yi bazı çevrelerin “yavan” ilan etmesine sebebiyet verebiliyor. Ancak kabul edilebilir eksiklere rağmen, bana göre Dijital Kale fazlasıyla ayırdığınız zamanı hak eden bir kitap ve okurlara Langdon serisinden bağımsız, hoş bir hikaye sunuyor.

Son olarak kitabın sonundaki şifreye değinmek istiyorum. Kitabın sonunda okurlara “85-56-3-105-114-105-21-125-125-125-105-2-105-105-48-36” şeklinde bir şifre bırakan Dan Brown, bir yerde kitapta bahsettiği Caesar Box’ı uygulamak isteyenleri teşvik ediyor. Olayın mantığıysa 128 bölümden oluşan kitabın her bölümünün ilk harfinin yukarıdaki sayılara denk gelmesi.

Örneklemek gerekirse 85. bölüm “G” harfi ile başlıyorsa 85 yerine G yazıyor ve devam ediyoruz. Hepsini tamamladığımızda “GMSÜÖÜTNZZÜDÜÜZE” gibi anlamsız bir yazı buluyoruz ve onu 4×4 formatında ayırıp (GMSÜ ÖÜTZ ZZÜD ÜÜZE) alt alta yazıyoruz.

GMSÜ
ÖÜTZ
ZZÜD
ÜÜZE

Bu yazıyı da soldan başlayarak yukarıdan aşağıya okuduğumuzda “gözümüz üstünüzde” metni karşımıza çıkıyor. Bu arada, bazı Türkçe baskılarda rakamlar direk İngilizce’dekinden alındığı için beklenen sonucu vermiyormuş. Her ne kadar o rakamlarla Türkçe baskıdan ulaşamayacağınızı bilsek de, kitabın orjinal baskısında bu metnin “we are watching you” olduğunu da söylemekte fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir