iOS 4 İncelemesi

Apple’ın iPhone ve iPod Touch kullanıcıları için yayınladığı yeni işletim sistemi iOS 4’ün resmi anlamda neler getirdiğini birkaç gün önce çok konuştuk. Bugünse bizzat iPhone 3GS üzerindeki değerlendirmelerimi sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle iPhone’un ilk neslinden beri en büyük eksikliği olarak görülen multitasking’ten başlayalım. Direk lafa giriyorum keşke eksiklik olarak kalsaymış. Kullanımı, pratikliği, işe yararlılığı kısacası her şeyi berbat. Bekleme modunda home tuşuna iki kez bastığınızda bir efekt ile yukarı kalkan simgelerin (bak bu efekt güzel) altına açık olan uygulamalar geliyor. Aslında “açık olma” teoride. Pratikte ise son zamanda kullandığınız tüm programlar. Kafanız karıştı di mi? Steve Amca yememiş içmemiş açtığınız tüm programlardan home ile yaptığınız çıkışları (ki başka çıkış şansınız yok) programları açık kalacak şekilde programlamış ve doğal olarak kullandığınız tüm programlar multitasking bölününe gidiyor illa ki. Programları komple kapamaksa tam bir işkence. Önce home’a iki kere bas multitasking’e gir, oradan herhangi simgeye basılı tut ve kenarlarındaki kırmızıdan kapa. Bu mudur kullanışlılık bu mudur beklenen multitasking? Yani programı isterseniz açık bırakabilmeniz gerekirdi, evet iPhone gibi tek tuşlu bir cihazda bu zor ama böyle kullanışsız bir sistem sanki çok mu iyi? Muhtemelen kullanıcı tepkileri üzerine ileriki sürümlerde yeni bir çare bulunacaktır ama koskoca iOS 4’ün kalbi doğuştan delik çıktı.

Sıradaaa; klasörler var. Ne işe yaradığını herkes biliyordur umarım, 12 taneye kadar uygulamayı tek bir çatı altında toplamak.. Güzel fikir ve multitasking’in aksine aynı zamanda güzel uygulama da. İlk kez klasör oluşturmak sorun olmuş sanırım. Şöyle yapıyoruz: Herhangi bir simgeye parmapımızı basılı tutup simgeleri taşıma ekranına ulaşıyoruz (şu titreyen halleri), özgürlüğünü elinden almak istediğimiz uygulamayı, bir diğer başını yakacağımız uygulamanın üzerine sürükleyip bırakıyoruz ve hooop artık ikilimiz klasördeler. Apple’ın abidik gubidik producivity, games vs olarak tanımladığı ismi de kafamıza göre düzenleyip home’a basıyoruz. That’s it. Ayrıca bu klasöre başka şeyler daha eklemek isterseniz klasik sürükle-bırak işinizi görüyor ama unutmayın max. rakam 12. Ayrıca klasöre basıldığında görülen ekran geçişleri de baya hoş.

Sonracığımaa ne var, hah ana ekran duvar kağıdı. Wallpaper bölümünden istediğiniz bir resmi seçtiğinizde kilit ekranı veya ana ekran olarak seçiyorsunuz ve seçiminiz ikinci seçenekse o sıkıcı siyah gidiyor ve Nirvana’ya ulaşıyoruz. Gölgelendirmeyi işlemcisi kaldırmaz diye 3G sahipleri bundan mahrum hatırlatmakta fayda var. Sadece 3GS, 4 ve ileriki nesiller..

Mail bölümünde hafiften düzenlemeler olmuş. Aynı kişiden gelenler bir yerde, farklı adresleri birleştirme falan. Güzel ilerleme var sevdim ama eski hız bir nebze azalmış, 4 aldırmaya bahane işte heh heh..

Kameraya dijital zoom olayı eklenmiş. Şu alt, fotoğraf çekme bölümüne doğru ekrana basılı tutuyoruz ve kaydırma çubuğu geliyor. İleri-geri seçim sizin.

Fotoğraflar bölümünde ise esas güzelliğimiz saklı, öyle ki en üşendiğim iş olan ekran görüntüsü olayını uzun süre sonra önünüze sunuyorum. Önce bakalım ve davam edelim;

Evet yenilik places. Çektiğiniz fotoğraflar Google Maps üzerinden güzelce çektiğiniz mekana göre kategorileniyor ve “neredeymişim yav ben” gibi sorular ortadan kalkıyor. İşin ilginç yanı iPhone 3GS için söylüyorum sadece yeni çektikleriniz değil, v3.x sürümleri ile çektiginiz fotoğraflar da eğer location services açıksa iOS 4’te bu güzelliğe kavuşuyor. Bonus olarak da location services’ın her uygulama için tek tek açılıp kapatılabilmesi kullanışlı olmuş.

iOS 4’ün ekran sabitlemesini (kilitlemesini) de atlamamak laızm. Amacı belli; iPod’ta, fotoğraflarda veya zaten os 3’ten sonra neredeyse her tarafta standart hale gelen ekranın çevirdiğiniz yöne dönmesini engellemek. Açıkçası bu istenilen yöne dönmesi benim için kapamak istemeyeceğim bir özellik, ancak uzanırken iPod’ta falan sinir ettiği oluyordu da gene de kullanacağımı sanmıyorum. Neyse home’a iki kere basıp artık öğrendiğimiz multitasking bölümüne giriyoruz, orada ne var ne yoksa sağa itince gizli bölmeniz karşınızda! En soldaki yuvarlak-ok karışımı tuş da aradığınız şey.

Bunların dışında açıkçası pek bir şey gelmiyor aklıma. Ufak tefek düzenlemeler, güzellikler göze çarpıyor işte. Daha fazlasını arayana yukarıda da linkledim resmi açıklamalar işe yarayacaktır. Ayrıca App Store’a iBooks eklenmiş içinden bedava Winnie the Pooh falan çıkıyor, son günlerdeki masal ihtiyacıma iyi geldi.

Son olarak Steve Amcacığım, sevgili iPhone 3GS’im kendini intihar etmediği sürece o düz arkalı iPhone 4’ünü, önü beyaz olanını dahi almayacağıma kendimi ikna ettim. İtiraf edeyim başta çok çekiciydi bilassa beyazı ama yok yani ne bu her yıl 1500 TL yazık yav. Hem halimizden anlamış 3GS’i harcamamışsın bak iOS 4’le de canavar gibi çalışıyor. Öyleyse seneye görüşürüz gibi bir yılbaşı esprisi yapayım sana yılın ortasında, sen de anla onu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir