Ejderha Dövmeli Kız – Stieg Larsson

Özgün adıyla; “Män Som Hatar Kvinnor”, İngilizce “The Girl With The Dragon Tattoo” ve en nihayetinde Türkçe “Ejderha Dövmeli Kız”, Stieg Larsson’ın Millennium üçlemesinin ilk kitabı. Kitap birçok uygulama örneklerini gördüğümüz birkaç farklı hikaye ile başlayıp bu hayatların nasıl kesiştiğinin en güzel örneklerinden birni bize sunuyor.

Yıllar önce ortadan kaybolan yeğeninin kızı Harriet’in başına ne geldiği bulmaya ömrünü adayan Henrik Vanger, yaptığı Wennerström haberi karşısında kaybettiği itibarını tekrar kazanmaya çalışan gazeteci Mikael Blomkvist ve sorıunlu bir hayat/geçmişle mücadele etmeye çalışan Milton güvenlik & araştırma şirketi çalışanı Lisbeth Salander, hikayenin ana kahramanları.

Öykü, Henrik Vanger’ın Harriet’ın akıbetini öğrenebilmek için Mikael Blomkvist’ten yardım istemesiyle başlıyor. Avukatı Dirch Frode’nin Lisbeth Salander vasıtasıyla Mikael Blomkvist hakkında yaptırdığı küçük(!) araştırma sonucu Henrik, Mikael’in bu olayı çözebilecek yetenekte ve güvenilirlikte olduğuna inanıyor. Mikael Blomkvist’in de, Wennerström davasıyla bir süre çalıştığı ve yayın yönetmenliği yaptığı Millennium dergisinden ayrılması görevi kabul etmesinde Henrik’in teklif ettiği dolgun ücetle birlikte etkili oluyor. Bir süre çalışmalara devam eden Mikael, bazı gelişmeler ışığında kendisinin araştırıldığını öğreniyor ve yapılan bu araştırmanın detaylarını gördükçe içerisinde bulunduğu davanın çözümünde Lisbeth Salander gibi birine ihtiyacı olduğunun farkına varıyor. Bu noktadan itibaren beraber çalışan Mikael ve Lisbeth, Harriet ve Vanger ailesiyle ilgili -kendilerini tehlikeye atmak pahasına da olsa- birçok gerçeğe ulaşıyorlar. Vanger dosyasının ardından Lisbeth daha önceden edindiği kaynaklarla, Mikael’in Hans-Erik Wennerström karşısında ispatlamaya çalıştığı gerçekleri, Mikael’in tahmin bile edemediği oranlarda karşısına sunuyor ve ona, kaybettiği itibarını geri kazanabilmesi için bir şans sunuyor.

646 sayfadan oluşan kitabın elimdeki ilk Türkçe baskısı Kasım 2009’da Pegasus Yayınları’ndan çıkmış durumda. Sayfa sayısı ve okuma hızının tam bir ters orantı göstereceği bu romanı, yoruma mahal bırakmaksızın herkese tavsiye ederim. Ayrıca kitapla ilgili araştırma yaparken internette gördüğüm kadarıyla aynı ismi taşıyan filmi de 2009 Mart’ında vizyona girmiş. “Män Som Hatar Kvinnor’un kitabı çıkmış” yerine “Män Som Hatar Kvinnor’un filmi çıkmış” diyebildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir