Convert to My Local Time

Çok iyi hatırlıyorum şu saatlerin ileri-geri alınma olayları eskiden pazar gecesi yapılırdı. Pazartesi günü millet okula işe geliş saatlerinde bir dumur yaşardı illa ki. Duruma göre ya bir saat geç, ya da bir saat erken olmaları gereken yere ulaşırlardı.

Sonradan sonraya yetkililer, (ki bu işlerle kim ilgilenir hiçbir fikrim yok) durumun farkına varmış olacaklar ki bu dönüşüm işlerini cumartesi gecesine aldılar. Dünyadan bihaber kişilerin kendilerine gelmesi için fazladan bir pazar günü kullanmak; evet ben de katılıyorum gayet mantıklı bir hareket.

Bunun yanında, özellikle erken saatlerdeki canlı yayınlar açısından dünyadan haberi olan insanlar da güzel pazar günlerinde tongaya basmaya başladılar. Birçok dış kaynaklı sitede “convert to my local time” gibi seçenekleri görmüşsünüzdür. Basit bir mantıkla yayının saatini -muhtemelen bilgisayarınızın saat ayarlarını algılayarak- içerisinde bulunduğunuz saat dilimini çevirir ve yayının sizin saatinizle kaçta başlayacağını hesapsız-kitapsız hızlıca öğrenmenizi sağlar. Ama gelin görün ki yılda iki kere saatlerin değiştiği bu dönemlerde sistem tek kelimeyle sıçar. Size düz hesap, hiçbir şey yokmuş gibi verdiği saat gerçekten bir saat kadar farklıdır aslında. Eh bahsettiğimiz canlı yayın için de bir saat demek, en az yarısını kaçırmanızla eşdeğerdir.

Yanlış hatırlamıyorsam geçtiğimiz yıllarda bu saatlerin ileri-geri alınmasıyla sağlanan bilmemkaç barajın aylarca ürettiği bir o kadar bilinmeyen enerjinin tasarruf geyiği yalanlanmıştı. Hatta saatlerle bir daha oynanmayabilir açıklaması bile dün gibi aklımda. E ne oldu da aksine bu kadar demeç ve ülke varken aynen devam ediyoruz biz bu olaya?

Hadi ayda yılda bir saatleri ayarlarız daha “bihaberliğe” düşmedik ama Atlantik ötesi tadındaki uçuşları ayrı tutarsak 1 saat bile bazen insanın biyolojik saatini etkiliyor. Neden konumumuzda hiçbir değişiklik yokken inceden saat farkı yaşıyoruz biz? Ya çıkın “şöyle şöyle yapıyor, aslında bu açıklama doğru” gibisinden bir netlik getirin ya da bırakın gitsin kardeşim şu işi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir