Golf VS Scirocco

Volkswagen biraz da kendi içerisinde rekabet yaratan bir marka aslında. Bunu en iyi örneğini kuşkusuz yeni kasaları kısa bir süre önce piyasaya çıkan altıncı nesil Golf ile uzun bir aradan sonra geri dönen üçüncü nesil Scirocco’da görebiliyoruz. Her iki modeli de deneme sürüşü tadında, sürekli kullanma ve dolayısıyla oluşan marka destekçiliğinden arınmış şekilde sizlere karşılaştırmaya çalışacağım.

Öncelikle çoğu kişiyi ilgilendiren motor mevzusunda iki modeli birbirinden bağımsız değerlendireceğimi belirtmek isterim. Çünkü kullandığım Scirocco 1.4 TSI 160 hp, Golf 6 ise henüz Türkiye’de bulunmayan (bekli de hiç bulunmayacak olan) 2.0 TDI 108 hp ile donatılmıştı. Tam bir karşılaştırma yapabilmek için iki modelinde benzer özelliklerde olması gerekir ki bu karşılaştırmayı diğer özelliklere bırakacağım.

Öncelikle Scirocco’dan başlayalım. Malumunuz Scirocco performans arabası olarak ön plana çıkıyor ve kullanıcılar sportifliğinin yanında otomobilden üstün bir performans bekliyor. Ancak Volkswagen’in TSI teknolojisi bana kalırsa bu model için tutmamış. Tamam 160 hp ile totalde iyi bir güç elde edilebiliyor ancak özellikle hızlanma noktalarında araç bekleneni sunamıyor ve burada kuşkusuz 1.4 litrelik silindir hacmi büyük bir etken. Üstelik 1.4 gibi Scirocco için düşük bir silindir hacminde tek depo ile sadece 380 km yapabilmesi de aracın bir başka eksisi. Özellikle aynı motorun daha düşük 122 hp’lik versiyonunun varlığını da düşündüğümüzde sadece görüntü için bu modele yönelinmemeli diye düşünüyorum. Olacaksa bütün bir paket olarak 2.0 TSI 200 hp’lik model tercih edilirse otomobil kesinlikle kafalarda soru işareti bırakmayacaktır. Yani genel olarak yüksek beygir gücü güzel ama silindir hacminiz düşükse tadı kalmıyor.

Golf içinse tek kelimeyle etkilendim diyebilirim. Şehir içi herhangi bir yolda bile 4. viteste 90’ler 100’ler önunüzden akıyor, kadrana bakınca bir “yok artık” diyorsunuz. Her ne kadar otoyol gibi bir yerde deneme fırsatı bulamasam da 30000 devirde 200 km’yi çok rahat bulabilecek bir model. Yakıt ekonomisi de klasik dizel mantığıyla 50 lt yakıtla 800 km civarı yapabiliyor ki 2.0 motor için çok iyi bir oran bu. 40 litre ile 800 km yapan 1.3~1.4 dizellere göre 10 litre fazla yakmasi 2.0 motor icin fazlasıyla kabul edilebilir bir oran. Vergi bindirimlerini saymazsak otomobilin ürettiği güç ile 10 lt yakıtın lafi bile olmuyor açıkçası.

Araçların tasarımlarına geçecek olursak gerçek bir karşılaştırmaya başlayabileceğimizi söyleyebilirim. Öncelikle Golf’ün yıllardır süregelen imajı 6. nesilde de korunmuş. Özellikle beşinci nesildeki iç döşeme kalitesizliği gibi Golf severleri üzen detaylar altıncı nesilde fazlasıyla ortadan kalkmış. Golf’te anlayacağınız her şey olması gereken yerde ve olması gereken kalitede. Arka koltuk alanları yeterli, genel hatlar ideal. Scirocco’da ise sizi tam bir genişlik karşılıyor diyebilirim. Önde iken fazla anlaşılmasa da arka koltuğa geçtiğinizde genişliğin hayranı oluyorsunuz. Aracın 3 kapı olması önde devasa iki kapı yaratırken dış görünüşe de çok şey katıyor. Tabi bu “devasalık"  inip binerken biraz ağırlık yaratsa da kısa zamanda sahip olduğunuz kol kaslarına bakarak Pollyanna’cılık oynayabilirsiniz.

Toparlamak gerekirse önümüzde yakın segmentlerde koşan gerçekten iddialı iki model var. Aralarında bir seçim yapabilmek için ihtiyaçlar ve kaynakların doğru hesaplanması gerekir. İstikametiniz Scirocco ise gerçekten Golf’e oranla daha sportif çizgiler ve özellikle 2.0 TSI modelinde tatminkar bir performas sizi beklerken, tüm seçenekleri için aşırı yakıt sarfiyatı da hediyesi oluyor. Henüz Türkiye’de bulunmayan Scirocco’nun dizel seçeneği otomobilin eksilerini sıfırlayan bir alternatif olarak görülüyor ancak hala Türkiye’deki mevcut modelleri alma fikrindeyseniz de satış sonrası masrafları göze almış ve/veya altından kalkabilecek güçtesiniz demektir.

Golf içinse en önemli sonuç cümlesi Scirocco’nun ağırbaşlı abisi olur herhalde. Altı neslin efsanesinden tutun da görünüşünden, özellikleri ve karşıladığı beklentileri dahil tamamı Scirocco’yu aşırı bulanlara hitap edebilecek bir abi. Özellikle aile arabası olarak düşünüldüğünde (her ne kadar Scriocco’da beklentileri karşılayacak olsa da) bir adım ön plana çıkıyor ve fiyat/performans oranı da Scirocco’ya oranla bir hayli yüksek.

Sonuç olarak iyi bir Golf alternatifi dururken benzer bir fiyata Scirocco’nun giriş seviyeleri tercih edilmemeli diye düşünüyorum. Scirocco’dan alınacak hazzın sadece görünüşte kalmaması için kesinlikle ve kesinlikle 2.0 TSI modeli tercih edilmeli. Yoksa o görünüşün altında tabiri caizse "evcil bir kedi” hayal kırıklığı yaratabiliyor. Golf’ünse  Türkiye’deki versiyonları için deneme yapmadan yorum yapmak yanlış olsa da ilk bakışta yine beygir gücünden ziyade silindir hacmine göre tercih yapmak daha mantıklı görülüyor. Düşük silindir hacminin sağlayacağı yakıt ekonomisi inanın her gün alınmayan bir ürün olan otomobil için uzun vadede can sıkabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir