#200

Sözlük zamanında entry numaralarının takibinden yaşayarak hatırlıyorum; yuvarlak rakamlar seri halde ilerlemelerde önemli yer tutarlar. Aynı şey dizi hayatını yaşayanlar için de geçerli olacak ki sezon ortasına gelmelerine rağmen 100. bölümdür, 200. bölümdür baya baya sezon finali havasına sokuyorlar insanları..

Konumuz tabi ki CSI. 9 yıldır devam etmekte olan dizi, 9×18 itibariyle ikinci dalyayı yaptı. Ben nasıl kendi konularımı dönüp dolaştırıp bir yerde topluyorsam, CSI’da da konular dönüp dolaşıp Gil Grissom’da (William Petersen) toplanıyor.

Dile kolay aktörün diziden ayrılmasının ardından yaklaşık 4 ay geçti ama daha ayrıldığı ve gerekirse ileriki bölümlerde gözükebileceği söylentileri başladığı anda 200. bölümün ismi anılmaya başlandı (bu arada kendisi 192 & 9×10’da ayrılmıştı). Resmi bir açıklama olmasa da bu açıklama kulaktan kulağa efsaneleşti ve herkes resmi bir açıklama gibi algılamaya başladı.

Gün geldi 200. bölüm de yayınlandı. Hemen söyleyeyim Grissom’un G’si bile olmadan.. Hikayeyi baştan sona anlatıp ortalığı spoiler’a boğmaya niyetim yok ama ABD izleyicilerine de katılarak şunu söyleyebilirim ki CSI, Grissom’un yerine gelen Ray Langston/Laurence Fishburne şovuna dönüştü. Tüm hikaye 1. seviye bir CSI’ın üzerinde dönüyor düşünebiliyor musunuz? Tamam adam başrol oyuncusu olarak hemde profesör ünvanıyla gelmiş olabilir ama kendisinin filme CSI Level 1 olarak dahil edildiği (ki bu karar çok güzeldi) çoğu yerde unutuluyor.. Ray silah taşıyamaz çünkü level 1, Ray’in odası yok çünkü level 1, Ray kendinden 20 yaş küçük kızdan (Riley Adams) emir alır çünkü level 1. Peki 200. bölüme gelince hikaye neden Ray’in üzerinde dönüyor? Çünkü Laurence Fishburne başrol. İroninin de bu kadarı..

Bu ironinin yanı sıra 200. bölümü daha yayınlanmadan şişiren yapımcılardan izleyicilere kadar kim varsa kınıyorum. Gerçekten sezon ortasında final havası yaratılmaya çalışıldı ve bölüm izlenene kadar da bu hava sürdürüldü. Ama o 45 dakikanın nasıl geçtiğini bir ben, birde dizinin bir bölmünü izleyen 30 milyon Amerikalı bilir. Bırakın özel 200. bölüm havasını, hikaye olsun, olayların bütünlüğü olsun vasatın üzerine çıktıysa bende bir daha CSI izlemiyorum!  Başta 200. bölüm için özel tasarlanan intro’da artık dalga geçilen insanlara hediye herhalde..

Toparlamak gerekirse CSI’ın gidişi aslında bu #200’e kadar gayet iyidi. Hatta Grissom’ın eksikliğine bile alışılmıştı. Tabi ki bu fiyasko gidişatı etkilemez ama bu hava yaratılmasa kelimenin tam anlamıyla taşlar yerli yerinde olacaktı. İlla da #200 diye özel bir bölüm diyorlarsa da şahsi görüşüm 9×16 “Turn, Turn, Turn” ve 9×17 “No Way Out” gayet tempoları yüksek bölümlerdi ve 9×18 “Mascara” dan daha çok 200. bölüm olmayı hak ediyorlardı. Hele ki 9×16’daki Grissom’un telefonla da olsa cameo’luk yapması tamda #200 beklentilerini gerçekleştirebilecek güçteydi..

William Petersen’i (Grissom) 200. bölüm pastasını kesmeye davet etmişsiniz ama beklentilerin bu olmadığını da umarım fark etmişsinizdir sayın CBS ekibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir