F1 2009 Preview – 3

Formula 1’de sezon sonları sanki herşey bitmiş gibi bir his yaşanır. Ekim-Kasım ayı gibi biten sezon, Mart ayına kadar başlamaz ve buda en azından 4 aylık bir süre demektir ki gerçekten F1 severlere uzun gelir. 2009 sezonunu ele aldığımız ilk iki preview’da 2009’un bu genellemenin neden dışında kaldığını tartışmıştık. Genel çerçevede kural değişiklikleri ve kriz ortamı olarak açıklayabileceğimiz bu sebepler F1’in olmadığı kış sezonunu hareketlendirmeye fazlasyıla yetti. Takımların yeni araçları, krizden etkilenen ekiplerin gelecekleri derken 2009 sezonunun başlamasına yaklaşık 15 gün kalan bugünlere hızlıca gelmiş olduk.

Olağanüstü bir gelişme olmadığı sürece üçüncü ve son preview’da Honda’nın yerini alan Brawn GP’yi, takımların test performanslarını ve pilot kadrolarını inceleyeceğiz.

İlk olarak Brawn GP. Ross Brawn’ı, Formula 1  ile ilgilenen çoğu kişi tanır. Ferrari’nin baskın olduğu 2000’li yılların başlarında bu başarıların mimarı birkaç kişi arasında gösterilen, 2006 yılında Michael Schumacher’in emekli olmasıyla birlikte takımdan ayrılan ve geçirdiği bir boş yılın ardından 2008 yılında Honda’da göreve başlayan bir dehadır Ross Brawn. Mühendisliğinin yanı sıra özellikle strateji anlamında bir takıma çok şey katabilen biridir. İşte bu birikim ve tecrübe Formula 1’den çekilen Honda takımının -belki de alıcı bulamamasından dolayı- yeni sahibi oldu. Ortada dolaşan Schumacher, USF1, Virgin ve daha birçok ismin arasında muhtemelen açıklanana kadar kimsenin aklına gelmeyecek bir hamleydi Brawn’ın takımı alması. Kötü mü oldu? Tabi ki hayır. Bu tecrübe elbet bir yerlerde değerlenecekti ama anlayacağınız üzere şaşkınlıkta yaratmadı değil. Bu arada takımın 2009 sezonunda Mercedes motoru kullanacağını da belirtmekte fayda var.

Takımların test performanslarında ise dikkat çeken iki nokta var;

İlki McLaren-Mercedes’in zayıf görüntüsü. 2008 sezonunda pilotlar şampiyonluğu yaşayan McLaren-Mercedes, kış dönemi boyunca önceki sezonki performansından çok uzaktı. Gözlemlenebilen yavaşlığa eklenen sık kazalar ve teknik sorunlarla da birlikte McLaren-Mercedes için kış test dönemi tam bir kabus oldu. Yine de gerçek performanslarını eski pilotları Kimi Raikkonen’in de dediği gibi sezon başladığında göreceğiz.

İkinci dikkat çekici noktamız ise yine Brawn GP. Takımın testlere çıktığı 2-3 gün içerisinde ortalığı silip süpürdüğünü söylemek yanlış olmaz. Ross Brawn’a duyulan saygı ile birlikte F1’de yeni bir takımla barınmanın zorluğu da bilinir. Ancak Brawn GP’nin daha piste çıktığı ilk andan itibaren bu denli yüksek bir performans sergilemesi sanki tüm bunları yalanlayar nitelikte idi. Her ne kadar takımın sponsor bulmak için boş depoyla hızlı turlar attığı spekülasyonları yayılsa da bu, Brawn GP’nin mükemmel bir başlangıç yaptığı sonucunu da değiştirmiyor.

29 Mart’ta başlayacak olan 2009 sezonundaki takımlar ve pilotları şu şekilde;

Scuderia Ferrari Marlboro
Felipe Massa
Kimi Raikkonen

Vodafone McLaren Mercedes
Lewis Hamilton
Heikki Kovalainen

BMW Sauber F1
Robert Kubica
Nick Heidfeld

ING Renault F1
Fernando Alonso
Nelson Piquet Jr.

Panasonic Toyota Racing
Jarno Trulli
Timo Glock

Scuderia Toro Rosso
Sebastien Buemi
Sebastien Bourdais

Red Bull Racing
Mark Webber
Sebastian Vettel

Williams F1
Nico Rosberg
Kazuki Nakajima

Brawn GP
Jenson Button
Rubens Barrichello

Force India
Giancarlo Fisichella
Adrian Sutil

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir