Çevrilemeyen Çarklar, Enerji Umutları

Evvvet efendim bir “İyi de bundan bana ne?” programına daha hoş geldiniz. Bugünkü ilk konumuz çevrilemeyen çarklarla ilgili. “Özlem Çatak” isminde şanslı bir alışverişseverimiz, Capitol Alışveriş Merkezi’nin 15. yıl kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği 17 Şubat’taki çekilişte “Audi R8” tipi bir  otomobil kazanmış ve bu hayalleri süsleyen makineyi vergilerini karşılayamayacağı gerekçesiyle “sahibinden.com” mudur nedir bu tarz bir sitede 170.000 Euro’ya satılığa çıkarmış.

Öncelikle bu vatandaşımızı gerçekten takdir ettiğimi belirtmem lazım. Otomobilin sınıfını hiç hesaba katmasak bile; piyasada o kadar adam var ki altlarında araba var ama aynı bu örnekteki gibi ne vergilerini karşılayabiliyorlar, ne kaskosunu yaptırabiliyor nede çarkı çevirtecek yakıtı depoya koyabiliyorlar.. Sonra da piyasada “aaa benim Audi’m var ama İstanbul trafiği beni paronayak yapıyor o yüzden toplu taşımaya yöneliyorum"  gibisinden laflarla ortalıkta geziyorlar. Benzer bir olay cep telefonlarında da var. Bir bakmışsın adamın elinde sıfır atılmış Türk Lirasıyla 4 haneli rakamlara satın alınabilecek telefon var, hattındaysa -50 kontörü var.. Ayranı yok içmeye atla gider …… hesabı. Bu ve bunun gibi örnekler çok var gerçekten ama bu konuyu ele aldığımıza göre, sayıları az olsa bilinçli insanları görmeye de ihtiyacımız varmış demek ki..

***

İkinci konumuz ise bir gökdelenle ilgili. Bahreyn’in başkenti Manama’daki 50 katlı Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi binası 26’şar metrelik üç rüzgar pervanesi ile kendi elektriğini kendisi üretmeye başlamış.

Valla ilk örnekte olduğu gibi bunun önünde de ancak saygıyla eğilinir. Hem çevre hadiseleri hemde giderler anlamında düşünüldüğünde hoş bir şey. Hatta size olayın biraz daha derin bir bölümünü söyleyeyim; ABD gibi market ekonomisine (market economy) sahip ülkelerde elektriktir, sudur devletin tekelinde değil. Zaten özel bir sağlayıca sahip olunduğu düşünüldüğünde bu tarz bireysel aktivitelerde göze batmaktan ziyade hoş karşılanmakta. Yanılmıyorsam birçok Avrupa ülkesinde de bu kadar özelleşme olmasa da kendi enerjisini üretenlere kullanımın kar kalmasının yanı sıra, artan enerjiyi devletin satın almayı garanti etmesi gibi çok güzel teşvikler var. Bizde durum nedir bilemiyorum ama özellikle İstanbul’a girişte bolca görülen rüzgar pervanelerine dayanarak üste ekstra bir vergi almadıklarının kanaatindeyim. Aksi çıkarsa da büyük bir "yuh” yetkili makamlara hediyem olsun.

***

Bu iki hikayeyle sizleri başımdan savarken, yeni ilham perim NTVMSNBC’ye teşekkürlerimi bir borç bilirim. Yeni tasarımınız güzel olmuş ama MSNBC’de çoktan hayata geçtiği de gözümden kaçmadı haberiniz olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir