One to Go

CSI (Crime Scene Investigation), belki birçok kişinin Türkiye’de yayınlanan “Kanıt Peşinde” ismiyle tanınan ve şu sıralar ABD’de 9. sezonu yayınlanan bir dizi. Benim için uzunca zamandır takip ettiğimden midir nedir önemli bir yere sahiptir bu dizi. Hatta adam akıllı izlediğim tek dizidir belki de..

2000 yılında her dizi gibi pilot bölümle başlamıştır yaşamına. Konusunu da az çok herkes bilir. Kullanılan alet edevatların aksine basit bir konu üzerine kuruludur dizimiz; bir cinayet işlenir ve ekibimiz bunu çözmeye çalışır. Olayların karmaşıklığına göre başarı oranı da bölümden bölüme değişir.

Dizinin başarısında, 8. sezonun yayınlandığı 2008 yılına kadar (eklemeleri saymazsak) aynı ekiple devam etmesinin büyük payı vardır. İnsanların yıllardır alıştığı ve yerlerini dolduran karakterleri izlemesi en az filmin öyküsü, sürükleyiciliği kadar önemlidir. 8. sezon dedik.. Sekizinci sezonda -çok cılkı çıktı ama en iyi tasvir edecek kelime olacak- deyim yerindeyse bir çeşit “yapak dökümü” başladı. Öncelikle 8×01’de, ana karakterlerden olmasa da “Louise Lombard” ın canlandırdığı “Sofia Curtis” karakteri diziden ayrıldı. Hadi dedik yan roldür, zaten 5. sezonda katılmıştır falan filan geçiştirildi gitti. Takriben 8×07’de “Jorja Fox” un canlandırdığı “Sara Sidle” karakteri ve 9×01’de de “Gary Dourdan” ın canlandırdığı “Warrick Brown” karakteri diziden ayrıldı. Zaten 5-6 ana karakterden oluşan dizide iki tane karakteri çektiğinizde bir denge kaybı oluştu ama “kule” henüz yıkılmadı.

Henüz dedim çünkü esas bomba (yaprak dökümü) şimdi geliyor. Belki de birçok kişinin hala diziyi izleme sebebi “William Petersen” in canlandırdığı “Gil Grissom” karakteri de 9×10 itibariyle diziden ayrılıyor. Bu ayrılışta William Petersen’in bölüm başına aldığı 600.000$‘ın da etkisi gösterilse de “kule” yi ayakta tutmak adına bir çare düşünülmelidir diye de içimizden geçmiyor değil. Aslında Petersen’in ayrılışında küçük bir açık kapı da yok değil. Halen Petersen, baş rol oyuncuşuğunun yanı sıra CSI’ın “Executive Producer” görevini de üstleniyor. 9×10’un ardından bu görevinde kalacağı açıklandığı gibi, ihtiyaç duyulduğu takdirde konuk oyuncu olarak filmde de gözükeceği açıklanmıştır. Yapımcılar dizinin sadece Grissom karakteri üzerinden döndüğünü mü deniyorlar bilemeyiz ama bu tarz bir “ayrılış” biraz şaibeli geldi açıkçası..

Ayrılışların tabi ki yerini dolduracak hamleler de var. Muhtemelen Sara Sidle yerine 9×03’te “Lauren Lee Smith” in canlandırdığı “Riley Adams” karakteri diziye katıldı ve açıkçası şu ana kadar gözüktüğü 5 bölümde gayet güzel iş çıkarttı. Önümüzdeki bölümlerden 9×09’da, Gil Grissom’un yerini dolduracak olan “Laurence Fishburne” ün canlandırdığı “Raymond Langston” karakteri diziye katılacak. Ancak “esas oğlan” kavramı vardır ya Gil Grissom’da öyle bir konumda şu an. Yerine Laurence Fishburne’ü geçtim en ünlü, en karizmatik adamı getirseniz CSI hayranlarının hoşuna gitmeyecektir.

Son olarak CSI’ın, 9. sezonu “the show changed television, the season changes everything” gibi iddialı bir sloganla açtığını hatırlatmak isterim. “Televizyonu değiştiren şov” kısmını anladım ve katılıyorum ama “Her şeyin değişeceği sezon” un olumlu mu olumsuz mu olduğunu/olacağını biri bana açıklasın lütfen. Bu arada “One to Go” CSI 9×10’un spesifik ismidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir