F1 2009 Preview

Formula 1 her yil yeni surprizlere gebedir. Transferler, yeni otomobiller, tanitimlar… Kasim-Aralik gibi biten bir sezonun ardindan yeni sezonun baslayacagi Mart ayina kadar bu yenilikler konusulur, gorulur, avunulur. 2009 ise Formula 1 icin yepyeni bir baslangic olabilir.

Her yil suregelen ufak tefek yeniliklerin haricinde onumuzdeki sezon goze en cok hitap eden otomobil sekilleri acisindan bambaska bir yil olacak. Yeni kurallar geregi otomobillerin arka kanatlarinin daraltilip yukseltilmesi, on kanatlarin genislemesi, govdede bulunan girinti cikintilarin yasaklanmasi ve oluksuz lastiklere gecilmesi dis goruntu acisindan gectigimiz senelere oranla buyuk farkliliklar yaratacak. Araclarin yeni goruntulerini ilk kez bu ay Barcelona’da yapilan testlerde once Williams daha sonra da BMW Sauber’de gormeye basladik.

Bu yeni sekil araclar mutlaka farkli gozukse de bu farkliligin pozitif yonde olmadigini belrtmak lazim. Formula 1 pilotu Christian Klien yeni tasarimlar icin, “hayatimda gordugum en cirkin F1 otomobilleri” derken benzer bir aciklama Robert Kubica’dan da geldi. Yeni tasarimlar gecisi, heyecani ne kadar arttirir 2009’da gorecegiz ama gorsel anlamda daha simdiden cikan bu tartismalar “Bir geri adim olur mu?” sorusunu da akillarimiza getiriyor.

Gozle gorulur bu degisikliklerin yani sira 2009 sezonunun getirecegi bir diger yenilikte “kinetic energy recovery system” (KERS) olacak. Temel olarak araclarin fren yapma gibi zamanlarda aciga cikardiklari enrjiyi depolayarak hizlanma gibi alanlarda bunu tekrar kullanmasina dayanan sistem 2009 icin opsiyonel olsa da ileriki yillarda takimlar icin bir zorunluluk olacak. Bu yuzden takimlarin tamami bu sisteme bir an once adapte olmak adina 2009’da sistemi kullanmalari gerektiginin farkindalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir