F1 2008 Overview

Buyuk finalin uzerinden 2 hafta kadar gecti.. Muhtemelen bircok kisinin aklinda kalan “mukemmel bir sezon” imajina hicbir sekilde katilmadigimi belirtmek isterim. Bakalim neden katilmiyorum…

Her ne kadar bu fikre -henuz- alisamasam da “sampiyon” unvanli Lewis Hamilton’dan baslamak istiyorum. Formula 1’e biraz ilgili bir insan, sezon basinda izledigi birkac yarisla “bu adam sampiyon olur” demistir. Ben de dedim. Hani sezonda yasanan heyecanli yarislar, hani zevkli sezon dimi? Aynen oyle. Lewis Hamilton bana heyecan vermedi aksine sezon icerisinde yaptigi acemilikleriyle bolca sinir etti. Bir sampiyon dusunun ki suruculugun temel kurali olan kirmizi isikta durmaya uymayan. Hadi uymadi uymadi kendini yakti. Ama bu hatayi yaparken yaninda birilerini de goturuyorsa kendisine karsi hos seyler dusunemiyor insan. Bunun gibi bircok traji komik hata daha bulunabilir ama o kadar cok olacaktir ki ergenekon iddianamesi bile yaninda tek masallik kitap kalir. Tabi ki bu sampiyonlukta takimi McLaren-Mercedes’in de buyuk payi var. Bir kere otomobil sezon boyu kusursuzdu. F1 takipcileri bilirler ozellikle 2005 yilinda Kimi Raikkonen’in McLaren’den neler cektigini.. Sansli herif vesselam bu Lewis, oraya kimi koysan goturur derler ya hakkini yemek istemem Lewis’in ama bir miktar boyle bu durum. Son olarak Hamilton’la ilgili olarak magazinsel bir yaklasim yapmak istiyorum.. Son yarista piyasada dolasan sevgilisini acikcasi yemedim. Tum sezon boyu onla bunla adi cikti etti, Hamilton mutlu oldu ama gun geldi sordular “hani evladim sen bu kizlarla cikiyorsun nerede bunlar?” diye. Bizim zekide dusundu etti sezon finaline yakisir cinsten (fazla dizi izliyorum bu tabir yarislarda olmazdi ya neyse) bir sevgili yapti kendine. Hayirli olsun.

Ikinci olarak Ferrari’cileri incelemek istiyorum. Kimi Raikkonen ve Felipe Massa. Tum sezon sadece bu ikili yarisacak deseler tum otoriteler parasini Kimi Raikkonen’e basardi. Ardindansa kaybederlerdi. Raikkonen’de ne bileyim yetenek, beceri vs var tamam ama hirs ve sans yok. Bu eksiklikler de 2008 sezonunda neden Massa’nin arkasinda kaldigi hakkinda yorumlar yapmamizi kolaylastiriyor. Evet, Massa’da gayet iyi bir is cikardi ve sezonu 2. sirada tamamladi ama buda bana kalirsa iyi otomobil isi oldu biraz. “Sampiyonluk kumasi” denen kavram Massa’da yok ve hasbelkader 2008 sampiyonu olsaydi sanirim Formula 1 bir izleyicisini kaybedecekti (beni). Kimyada bir tabir vardir “normal sartlar altinda” diye aynen o hesap Massa’da NSA gayet iyi bir pilot. Ama bir yagmur olsun, cart olsun, curt olsun Massa en sondaki yerini aliveriyor. Raikkonen ise korle yatan sasi kalkar hesabi malesef Massa’ya benzemeye basladi. Sezonun yarisindan itibaren zaten varlik gosteremedigi gibi birde zor sartlarda kendini rezil edince kredisini biraz olsun tuketti. Ferrari’de emekli olabilecek kapasitede iken su an kontrati bitmeden yerini Alonso ile degisecegi konusuluyor.. Tatsiz bir durum tabi hele ki basariya doymayan kirmizilar icin..

Son olarakta digerlerine bir goz atalim. Ne var ne yok diye bakmayacagim sadece aklimda kalanlar aslinda sezonda neleri onemli noktalar olarak gormemiz gerektigine isaret ediyor. BMW-Sauber var mesela. Sezon ortasina kadar 3. en iyi takimken 2009 otomobiline yogunlasmalari belki kendilerine bir sampiyonluk kacirtti. Evet su an imkansiz gorulebilir ama var olan yila agirlik verselerdi bence ozellikle Kubica ile bir surpriz gelebilirdi.. Renault ise tam tersini yapti. Alinan berbat sonuclarla toparlanip olu topragini uzerlerinden attilar hatta Alonso ile 2 yaris dahi kazandilar ama is isten gecmisti.. Birde Vettel diye bir cocuk var. 87’li yaniliyorsam.. Italya GP’sini kazanmasi zaten var olan potansiyeline iyi bir makyaj oldugunun kanisindayim. Eger onumuzdeki 5 yil Hamilton’i durdurabilecek bir guc varsa Vettel derim ama Redbull’dan falan acilen ayrilmasi kosuluyla tabi ki.

Yaa iste boyle dostlar.. Daha 2. yaristan tahmin edilen sampiyon, acemilikler, garip kurallar derken 2008 sezonunu bitirdik. Aslinda bu tatsizligimi bir idol bulamamaya da baglayabiliriz. Zamaninda Schumacher’i tutardim. Idoller genelde yasca buyuk isimlerdir. Simdi bakiyorum da yariscilar benim yaslarima gelivermis.. Hangisini tutayim ki bunlarin? Artik bos bos izliyorum hatta cogu kisinin zevk aldigi seylere uyuz oluyorum ama Formula 1 cok genis alanlara hitap eden bir spor, benim sevip sevmememe bakmayacaktir tabi ki. Ne demisler? Show must go on. 2009’da gorusuruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir