Limon Sözlük: Tolga Erbak Röportajı

Merhabalar, öncelikle Limon Sözlük isminden başlayalım, nereden ve nasıl çıktı bu isim?
Limon Sözlük gerçekten ilgi çeken bir isim. Bu isime tamamen şans eseri ulaştığımızı söyleyebilirim. Temmuz 2007’nin son günleri idi sözlüğü kurmak üzere olduğumuz bir an, isim arayışı için aralarında “Limon Sözlük” ün bulunmadığı 10 isim belirleyip anket şeklinde ilk kullanıcılarımızın oyuna sunmuştuk. Oylamada bizim yanımızda olmayı seçmeyen birileri varmış maalesef bu isimlerin çoğunun alan adlarını oylama sonuçlanmadan kayıt ettiler. Biz de kuruluş dönemimizdeki coder’ımız Sjsero ile oturup acısıyla tatlısıyla hatta ekşisiyle (gülüyor..) ikimiz bu ismi belirlerdik ve kamu oyuna sunduk.

Peki Limon Sözlük olmasa en yakın aday isim neydi?
“Turuncu Sözlük” idi.

Gerçekten çalkantılı bir başlangıç olmuş yanılıyor muyum?
Kesinlikle öyle oldu. Hatta bu belki de açılıştan sonra yaşadıklarımızın yanında hiçbir şey gibi geliyor şimdi. Merak edenler sözlüğümüzde sol üstteki logoya tıklayıp “unutulmayanlar” bölümünü karıştırabilir hepsini yazsak bu konuşmayı zor bitiririz 🙂

Evet haklısınız, sözlüğünüzü açalı 11 ay olmuş, kısaca 1 yıl demek daha doğru. Sizce bu süreçte Limon Sözlük’ün başarısı nasıl?
Şu ana kadar çok iyi gittiğimiz kanaatindeyim. Bildiğiniz gibi Ekşi Sözlük ile başlayan furya genişledi gidiyor, hatta bir ara “önüne gelen sözlük açıyor” gibisinden yorumlar da oluştu ama geçen bu 1 sene bizi bu “önüne gelenin sözlük açması” eleştirisinden fazlasıyla kurtardığını düşünüyorum. Yoksa sözlük açmak gerçekten işin en kolay kısmı, önemli olan devamlılığı sağlayabilmek.

Ekşi Sözlük lafını ben açacaktım siz erken davrandınız. Karşınızda böyle güçlü bir örnek varken Limon Sözlük’ün yerini ve misyonunu nasıl görüyorsunuz?
Evet, aynı işi yapan kuşkusuz birçok sözlük var ve dediğiniz gibi özellikle birkaçı baya güçlü. Ama bu gücün getirisi gibi götürüsü de vardır. Limon Sözlük’te bu götürülerden güç alır diyebilirim. Somutlaştırmak gerekirse en geniş çerçevede yazar olma koşullarını değerlendirebiliriz. Limon Sözlük formatı azıcık tanıyıp 10 entry giren tüm yazar adaylarının yazarlık hayallerini gerçeğe çevirirken, daha tanınmış bir oluşumun bunu yapması biraz daha zor olacaktır. Bu bakımdan yazarlık yapmak isteyenlerin öncelikli tercihi ve hedeflerine ulaşma amacını Limon Sözlük fazlasıyla karşılamaktadır.

Biraz da reklam konusuna gelelim. Sözlükten bir gelir elde edebiliyor musunuz?
Sanırım “gelir” lafının anlamını Limon Sözlük bize unutturdu 🙂 Internette reklam sektörü açıkçası biraz büyük oynayan bir sektör. Bırakın küçük siteleri bizim gibi orta çaplı oluşumlar bile bu pastadan pay alamıyor maalesef. Pastayı büyük oluşumlar ortaya koyuyor, güçlü siteler de yiyor olay bu 🙂

Peki Limon Sözlük’ün masrafları yok mu? Varsa nasıl karşılanıyor?
Olmaz olur mu? En basitinden alan adı ve barındırma hizmetlerine bedel ödemeniz gerekiyor. Bunun dışında sözlüğün gelişimi için gereken yatırımlar vs var. Limon Sözlük’ü açarken bunun bir gönüllülük projesi olduğunun farkındaydık, bu yüzden masraflarımızı birkaç arkadaş cebimizden karşılıyoruz, sözlüğün gelişimi için olan teknik atılımları ise bünyemizde barındırdığımız değerli arkadaşlarımız (ilk aklıma gelenler outside, lemon, sjsero) bedelsiz olarak yapıyor.

Limon Sözlük yazarları okurları bundan sonra ne gibi değişiklikler ve gelişmelerle karşılaşacaklar? Belirli planlarınız var mı?
Şimdiden ne desek yanlış olur çünkü bizim gelişimlerimiz, atılımlarımız bir anda gerçekleşen şeyler. Ortada kendi kendini yürütebilen sağlam bir sistem var bu yüzden daha önceden belirleyebileceğimiz ve üzerine yoğunlaşabileceğimiz sorunumuz yok ama özellikle teknik anlamda gelişmelerin süreceğini sizlere söyleyebilirim. Bunun dışında yeni gelen yazarlarımızla büyümemizi birinci yaşımızı doldururken de sürdüreceğiz.

Peki Tolga Bey, sözlüklerde bir sözlük aşkları modası var ki sizde mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta evlenmeye kadar giden dostluklar oluşuyormuş. Bu konudaki fikirleriniz nelerdir?
Internet maalesef insanlarımız üzerinde asosyel bir etki bırakmaya başladı. Sözlüklerin ise fikirlerin paylaşılması bakımından gerçekten sağlam dostluklara vesile olan ortamlar olduklarını yaşayarak öğrendim, bu yüzden ilişkilerin sözlüklerde başlaması kadar doğal bir sonuç olamaz diye düşünüyorum. Evlenmeye kadar gitmesi kalıcılıkları ile alakalı insanların kafası iyi uyuşur gider, baktılar olmaz biter göreceli kavramlar açıkçası.

Peki sizin başınıza böyle bir şey geldi mi?
Bu soruyu yanıtlamasam herkes için en iyisi olacak sanırım 🙂

Peki 🙂 Röportaj için çok teşekkür ederim okurlarımıza son bir mesajınız var mı acaba?
Ben teşekkür ederim. Son olarak okurlarınızdan eğer sözlüklerle iç içe olan varsa yalnızca okumayla kalmayıp onları Limon Sözlük’te yazmaya davet edebilirim. İnanın fikirlerinizin değerlendirilmesi ve yazılarınızın böyle bir ortamda paylaşılması sizlere ayrı bir tat verecektir. Derginizde başarılar dilerim.

Wendy – Haziran 2008

Röportajı Yapan: Merve Deniz
Orjinal Link: http://www.obidergi.com/yazar/261-limon-sozluk-tolga-erbak-roportaji/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir